Picoballoon Challenge 2020

V pondělí 2. března 2020 jsme se vydali do Brna na Kraví horu, kde se konal start soutěže Picoballoon Challenge. Cílem každého soutěžního týmu je zde sestrojit malou sondu, která je pak zavěšena na foliový balon s heliem a vypuštěna. V průběhu svého letu musí sonda vysílat informace přinejmenším o své aktuální výšce. Vítězným týmem je pak ten, jehož sonda vydrží ve vzduchu ze všech nejdéle.

Dějištěm soutěže byla hvězdárna na brněnské Kraví hoře. Na fotce sonda RAJ-7 zkušebně vstřebává sluneční záření a chytá se GPS signálu.

Náš tým OK1RAJ se soutěže zúčastnil se svojí nejnovější sondou RAJ-x v 5.0. I tato sonda je napájena solárními články, ale tentokrát jsme přidali i drobný akumulátor.

Kromě nás bylo v soutěži nahlášeno také 21 dalších týmů. Ne všechny dorazily na finále a ne všechny sondy se vůbec pořádně dostaly do vzduchu…

Na místě jsme také vztyčili stožár pro jednoduchou KV anténu, která zabezpečila velmi solidní příjem dat.

Při sledování předpovědi počasí jsme měli množství obav. Konkrétně šlo o déšť, který však nakonec odezněl již ráno a v průběhu dne se obloha stále vyjasňovala. Horší to bylo s větrem, který po celý den foukal a řadě týmů tak zkomplikoval odlet natolik, že několik sond skončilo svůj let zamotáním v nejbližších jehličnanech. Museli jsme proto vhodnou chvíli pečlivě vybírat.

Ačkoliv jsme si přáli ještě menší hmotnost, nakonec váha ukázala necelých 9 gramů.

Náš start úspěšně proběhl ve 13:34 středoevropského času a již po několika minutách naši sondu přijímaly radioamatérské stanice nejen z Evropy, ale i z USA. Data jsme zaznamenávali ještě další necelé dvě hodiny, dále zatím nic (psáno 2. března večer). Patrně je to zapříčiněno nedostatečným napětím na solárních panelech, jelikož slunce je touto dobou již poměrně nízko. Další zprávy o sondě očekáváme až v úterý.

Dlouho očekávaný start nakonec proběhl v pořádku.

Průběh letu je možné sledovat na mapě na stránce rajx.ok1raj.cz, kde jsou shromážděna a interpretována data z různých přijímacích stanic v síti WSPR po celém světě.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktivity se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

CAPTCHA
Reload the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code