Všechno lítá, co peří má…

The Lovell Radio Telescope at Jodrell Bank, CheshireTouha po nových dobrodružstvích nás tentokrát přivedla ke vskutku zajímavé disciplíně. VKV radioamatéři jsou známí tím, že rádi vyhledávají tělesa vysoko nad zemským povrchem, aby od nich následně nechali odrazit své signály. Tím, že toto těleso (odrazná plocha) je vysoko nad zemským povrchem a je z něj „vidět“ obrovský kus zemského povrchu, signály tak po odrazu dolétnou neporovnatelně dále, než by dolétly cestou přímou.

A my jsme si nyní jako odraznou plochu vybrali padající meteory. Signály se odráží od ionizované stopy letu meteoru. Je to již náročnější disciplína. Meteory si padají, jak se jim zachce a navíc, ionizovaná stopa vydrží být odrazu schopná v lepších případech sekundy, ale dost často jen zlomky sekund.

Po odjetí lednového kola VKV Provozního Aktivu jsme nainstalovali potřebnou techniku. Základem je program WSJT6 od Američana, Joe Taylor K1JT (držitel Nobelovy ceny).

Po prvních neúspěších jsme přeci jen nad programem zvítězili a povedlo se nám rozchodit komunikaci programu s vysílačkou (TRX).

V podstatě už toto pro nás bylo jedno velké vítězství, se kterým bychom se v první fázi spokojili. Ale touha vyzkoušet si hned spojení odrazem od meteorů byla natolik silná, že i přes špatné podmínky (doba mimo meteorický roj, malá frekvence sporadických meteorů a navíc nízká aktivita v čase oběda) jsme oslovili na radioamatérském chatu ON4KST Fabia F5VKV z Francie s žádostí o SKED (domluvené spojení).

Fabio slyšel jeden náš krátký odraz a dokonce nás dokázal dekódovat. Bohužel, my jsme žádný odraz nezaznamenali. Ale hlavu jsme nevěšeli. Ozval se ještě Lyn GW8JLY z Walesu, že bychom spolu mohli zkusit spojení odrazem od meteorů. Průběh pokusu o spojení byl podobný tomu s Fabiem – Lyn nás sice jednou zaslechl, ale my jeho nikoliv.

Nakonec se nám nepovedlo kompletní spojení navázat, ale nic se neděje. Určitě se to povede příště. Vyšší šanci budeme mít během některého meteorického roje.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktivity. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

CAPTCHA
Reload the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code