Evropské finále soutěže CanSat 2017

Jelikož se tým RAJsat stal vítězem národního kola soutěže CanSat 2017, postoupil do kola celoevropského. Finále evropského kola se konalo ve dnech 28. 6. – 2. 7. 2017 v Brémách, konkrétně ve vesmírném výzkumném centru ZARM a na letišti Rotenburg. Sešly se zde týmy z patnácti evropských zemí: Belgie, Česko, Dánsko, Německo, Řecko, Maďarsko, Irsko, Itálie, Nizozemí, Polsko, Portugalsko, Rumunsko, Španělsko, Švýcarsko a Velká Británie.Tým RAJsat v hangáru letiště Rotenburg

Naše příprava na evropské finále započala již cestou z národního finále, především shromážděním nápadů na vylepšení naší sondy. Za několik málo dní jsme zhotovili podklady pro výrobu plošných spojů, z nichž je náš CanSat sestaven. Zatímco probíhala výroba plošných spojů, věnovali jsme se hlavně testování používaných modulů a senzorů. 11. května jsme obdrželi profesionálně vyrobené plošné spoje a dali jsme se do jejich osazování, díky čemuž byl RAJsat4 již na konci května plně funkční. Následovalo doladění firmwaru a testování – vysílání a příjem dat, odolnost konstrukce, vlastnosti padáku. Kromě toho jsme se rozhodli pro případ potíží zhotovit duplikáty všech součástí RAJsatu4, fakticky jsme tak na finále vezli dva plně funkční CanSaty.

RAJsat4 před vložením do rakety

V úterý 27. června večer jsme se tak mohli vydat na cestu do Brém, kam jsme přijeli ve středu dopoledne. Ještě v ten den proběhl zahajovací ceremoniál celé akce včetně uvítacího slova od několika osobností a prohlídky ZARM. Čtvrtek 29. 6. byl věnován zkušebním letům CanSatů, při nichž byla ověřena zejména rychlost sestupu. RAJsat4 prošel hned na první pokus, a tak jsme ještě po prezentaci týmu a mise porotě měli odpoledne dostatek času k obhlédnutí ostatních sond a poznávání konkurenčních týmů. Hlavním bodem programu byl pátek 30. června, kdy byly CanSaty vyneseny v raketách do výšky zhruba 700 m, aby následně na vlastních padácích sestoupily k zemi a v průběhu letu měřily a vysílaly předem určená data. Každý tým měl sestavenu vlastní přijímací stanici, jíž data z CanSatu dekódoval a umožnil tak jejich následné zpracování. V sobotu 1. 7. dopoledne proběhly další prezentace týmů, tentokrát bylo jejich cílem ukázat porotě i ostatním týmům hlavně výsledky mise, tedy získaná data. Odpoledne jsme byli na prohlídce v OHB, v jednom ze světových center vesmírných technologií. Večer došlo k vyhlášení vítězů celé soutěže: První místo obsadil španělský tým La Burgoneta Espacial, druzí byli Irové z týmu Canny Potter a na třetím místě skončil polský tým CANpernicus. Další místa nebyla oznámena.

RAJsat4 při technické inspekci

Účast na evropském finále takto prestižní soutěže pro nás samozřejmě přinesla mnoho zkušeností, a to nejen v oblasti elektrotechniky – velký pokrok jsme uskutečnili také ve schopnosti spolupráce v týmu. Na druhou stranu nás poměrně zklamala skutečnost, že ani přes vysokou technickou úroveň našeho CanSatu a úspěšné splnění naší mise jsme se neumístili na žádné ze tří předních příček.

Start rakety, uvnitř se třemi CanSaty (foto: ESA)

Výsledky mise

V průběhu svého sestupu RAJsat4 měřil určená data, jejichž část byla vysílána k pozemnímu přijímači, přičemž všechna data byla také zapisována na microSD kartu. Výstupem jsou především grafy, které znázorňují průběh měřených veličin v čase (číslo paketu; pakety byly vysílány každých cca 0,8 s).

Data z primární mise: ta zahrnuje měření teploty a tlaku.

Srovnání naměřených teplot ze dvou různých senzorů: modul AltIMU-10 se nacházel uvnitř sondy, HIH9131 na vnější straně.

Graf naměřené vlhkosti vzduchu (z čidla HIH9131)

Za podporu děkujeme našim sponzorům Skaut a ComAp.

Příspěvek byl publikován v rubrice Projekty se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

CAPTCHA
Reload the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code