picoBalloon Challenge 2021

Třetí ročník soutěže všech „balonových“ kutilů – picoBalloon Challenge – nám samozřejmě nemohl uniknout. Start se letos konal na rozdíl od předchozích let až 28. června, což pro nás ale neznamenalo vůbec žádný problém.

Celkem 15 soutěžících týmů i jednotlivců včetně našeho letos čtyřčlenného týmu OK1RAJ se opět setkalo v planetáriu na vrcholu brněnské Kraví hory. Zde byla každému sonda přesně zvážena, aby bylo jasné, kolik helia se má do nafouknout do organizátory přiděleného foliového balonu.

Vrcholem našich současných technologických schopností je sonda RAJx v 7.0, jejíž samotná elektronika váží méně než gram. S kondenzátorem, solárními panely a anténami jsme se dostali na 5,5 g.

Po mírně protažené diskuzi o potřebné délce antény na sondě a po vyřešení problémů se zdrojem proudu k zavařovačce balonů se nakonec i nám podařilo sondu připevnit k balonu a vyslat vstříc oblakům.

Naše provizorní oživovací pracoviště na hvězdárně.

A co dál? Let sondy je možné sledovat na naší stránce rajx.ok1raj.cz. V době psaní tohoto článku sonda letí nad Tureckem. Vítězem se stane ta sonda, která vydrží ve vzduchu nejdéle ze všech.

Na speciální stránce lze sledovat telemetrii letu našeho balonu. Data o poloze jsou zakódována v kratičkých textových zprávách, které přijímají radioamatéři v síti přijímačů WSPR po celém světě.

Aktualizace 2. 7. 2021 ráno, tedy pátý den letu:

Sonda RAJ12 stále žije! Dnes se probudila kdesi pravděpodobně nad Afghánistánem, odkud máme k dispozici zatím jen jednu zprávu s „velkým“ lokátorem MM13:

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktivity se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CAPTCHA
Reload the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code