Zimní QRP závod 2014

Vysílame…aneb jak zabít mnoho much jedním závodem. S kluky v radioklubu se snažíme teď co nejvíce vysílat, a tak jsme se rozhodli zúčastnit i QRP závodu na VKV. Taky jsme si říkali, že by to pro kluky mohla být zase zajímavá změna. Stavění antény, zima, mrznutí v autě … o tohle potěšení radioamatéra jsme je přeci nemohli připravit.

Mirek OK1DOM se nabídl, že mám pomůže a dodá stožár s lehkou anténou na obě pásma 144 i 432 MHz. Já jsem sehnal akumulátory a napájecí adaptér 12/19V pro notebook. A mohli jsme se začít hádat, na jaký kopec pojedeme. Kdo by teď čekal, že padaly nějaké šílené návrhy na super kóty, ten by byl asi hodně zklamán. Hlavně ať je to blízko Prahy… co na pumpě za Prahou… co tady na parkovišti, profil sice nic moc, ale za málo km hodně muziky… A tak padla volba na jedno nejmenované parkoviště u Kauflandu na Vypichu. Lepší místo jsme si nemohli ani přát, všichni jsme si v průběhu závodu udělali nákup domů. Ale na vysílání to zas tak super nebylo. Spojení nám na 70cm ale přibývala a tak kluci jeli a snažili se, co jen to šlo…

Zhruba v polovině závodu došlo v našem vysílacím domku k jisté KURiózní příhodě. Jeden z našich zkušených ostřílených borců a mistrů na VKV se jal aktivně přepojit kabel od antény z 432 MHz na pásmo 144 MHz. Tedy přešroubovat anténní kabel z Nka na PLko na FT857čce. Ale ono na pásmu nic… ladíme… nic… a hle OK1KUR… zavoláme, sice nás bere, ale nic moc… a to už i mě začalo být divné… ladíme… nic… ladíme. Hledáme zapnuté ATT na rádiu a nic… něco je špatně… anténa? kabel? Rádio? Ne, rádio nééé… to už by bylo blbý… A vůbec má 857čka na PLku 2m? Místo odpovědi nakonec Miloš šroubuje kabel do správného konektoru a můžeme vyjet i na 2m. Takže klobouk dolů před OK1KUR, že nás slyšeli i když jsme vysílali bez antény, díky Yaesu, že myslela i na to, že se někdo bude snažit vysílat bez antény. A samozřejmě díky našemu průkopníkovi slepých uliček, Milošovi OK1MZM, že nám praktickým pokusem demonstroval, že bez antény se vysílá podstatně hůře než s připojenou anténou.

Pásmo 144 MHz
Navázaných spojení:    39
Celkový počet bodů:    3569

Mapa spojení 144 MHz
Pásmo 432 MHz
Navázaných spojení:    22
Celkový počet bodů:    1246
Mapa spojení 432 MHz

73 a naslyšenou pod OK1RAJ

Fotogalerie

Příspěvek byl publikován v rubrice Závody se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

CAPTCHA
Reload the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code